Planujesz ślub i wesele? Potrzebujesz wsparcia ekspertów ? Napisz do nas i zostaw swoje dane kontaktowe, odezwiemy się jak najszybciej.

Znajdziesz mnie na Instagramie
@jolantaogrodzka_pl

Kontakt

+48 600 812 594

biuro@jolantaogrodzka.pl

Jesteśmy dla Ciebie w Rzeszowie

Facebook
Instagram
  •  Wedding   •  Torty weselne – jaki wybrać?

Torty weselne – jaki wybrać?

Wśród wielu tradycji weselnych swoje honorowe miejsce zajmuje również tort.
Z uwagi na ten zaszczyt, przywiązujemy do niego ogromną wagę, a ze znalezieniem tego, który spełnia wszystkie nasze oczekiwania, mamy nie lada problem. Dodatkowo nierzadko stanowi główny punkt programu, a jego obecność podkreśla niezwykłe znaczenie uroczystości.

Symbolika tortu

W symbolice ślubnej stanowi rodzaj dostatku i słodkiego życia małżeńskiego, zaś jego kształt symbolizuje cykliczność życia. Jak tradycja każe “Aby para młoda mogła cieszyć się wszelkim dobrem i szczęściem, musi podzielić się tortem ze wszystkimi uczestnikami przyjęcia weselnego”.

Rodzaje tortów weselnych

Tort w stylu angielskim — to rodzaj tortu pokrytego z zewnątrz słodkim lukrem, w środku zaś składa się z biszkoptu przekładanego ciężką masą. Idealnie komponuje się na tradycyjnych weselach i tych w stylu glamour.

Tort na stelażu — czyli niezależnie ustawione w stosunku torty na tacach stelaża.

Tort muffinkowy — w tym torcie babeczki/muffinki układa się na stelażu tak, aby uzyskać piramidę. W przypadku tego tortu każdy z uczestników uroczystości ma już wydzieloną swoją porcję tortu.

Naked cakes — już od dłuższego czasu cieszą się ogromnym zainteresowaniem. Szczególnie polecane są w okresie letnim, gdyż ich główną cechą jest lekkość. Pokryte są cienką warstwą kremu, przez który widoczny jest biszkopt. Dekorowane są świeżymi owocami oraz żywymi kwiatami. Ten rodzaj tortu doskonale pasuje do wesel w stylu rustykalnym i boho.

Czym się kierować podczas wyboru tortu na swoje wesele?

Wśród licznej grupy tortów musimy wybrać ten jedyny, pasujący do stylu i miejsca naszej uroczystości, a także do pory roku, w której odbędzie się uroczystość. Do letnich wesel lepiej wybrać lekkie konsystencje z owocami, natomiast jesienią i zimą można sobie pozwolić na cięższe torty i wyraziste smaki.

Czym udekorować tort?

Do dekoracji tortów używane są świeże owoce, jadalne kwiaty, a także liczne lukrowe ozdoby. Dekoracje z owoców nadadzą świeżości i smaku, kwiaty natomiast będą bardzo klasycznym i eleganckim dodatkiem.
Aby Wasz tort miał nowoczesny charakter, jego czubek możecie udekorować wybranym przez siebie topperem lub ostatnio bardzo modnym motywem w formie np. waszego zdjęcia.

Jaki smak wybrać?

„Nie ocenisz potrawy, jeśli jej nie spróbujesz” — dokładnie ta sama zasada dotyczyć będzie tortu weselnego. W celu dokonania właściwego wyboru należy umówić się na degustację. Najlepiej spróbować wszystkich dostępnych wariantów smakowych, by ocenić, który spełnia Wasze oczekiwania smakowe.

Zostaw odpowiedź